trance

Jotkut rakastavat sitä koko sydämestään, jotkut vihaavat. Mutta totuus on se, että trance musiikin tyylilajina ei jätä ketään kylmäksi. Trance on elektronisen tanssimusiikin yksi tyylilaji, joka on alunperin kotoisin 1990 -luvun Euroopasta. Tranceen on vaikuttanut todella paljon house ja tekno. Trance on muihin elektronisiin tanssimusiikin tyylilajeihin verrattuna usein huomattavasti melodisempaa. Aikaisemmat vaikutteet trance sai 1980 -luvun loppupuolen acid-housesta. Trancen kotimaana pidetään Saksaa, etenkin Frakfurtin kaupunkia. Pioneereina alalla oli Oliver Lieb, Sven Väth ja DJ Drag, jotka kaikki tekivät musiikkia useilla taiteilijanimillä ja he tuottivat lukuisia merkittäviä kappaleita.

Age of Loven samannimistä debyyttisingleä vuodelta 1990 pidetään ensimmäisenä virallisesti puhtaana trance-kappaleena. Alkujaan trancella oli nimittäin paljon yhteistä technon kanssa kappaleiden tempojen ja rytmisen rakenteiden suhteen, ja melodisia elementtejä lainailtiin silloin vallinneesta house-tyylistä. 1990 -luvun puolivälissä muodostuneet trancen alalajit progressiivinen trance ja uplifting trance popularisoivat trancen, lisäten mukaan yleensä naisvokaaleja, muuten tähän niin instrumenttipainotteiseen musiikkiin. Trance-musiikkitapahtumat alkoivat siirtyä pienistä tehdashalleista kaupallisiin klubeihin ja areenoille.

Trancessa on pääsääntöisesti 4/4 -tahtilaji. Tyyli muodostuu melodioiden kautta, joiden luoma tunnetila on yleensä ylikorostettu. Trance-musiikin kappaleet ovat yleensä viidestä minuutista jopa kymmeneen minuuttiin. Kappaleiden rakenne koostuu yleensä hitaaseen kehittelyyn ja kappaleen energian kasvattamiseen, jotka korostuvat uusilla elementeillä kappaleen kehittyessä. Erilaiset rumpufillit ja breakdown -osuudet ovat suuressa roolissa voimatasojen kasvattamisessa tai niiden vähentämisessä. Tempoa perinteisellä trance-kappaleella on yleensä 130—152 iskun välillä, toki riippuen mikä lukuisista eri alatyyleistä on kyseessä. Yksi suosituimmista trancen alalajeista on Eurotrance, joka on juontunut trancesta ja eurodrancesta. Esimerkiksi suomalaisille hyvin tuttu Basshunter edustaa tätä tyylilajia.

Trance on kasvattanut lähivuosina erittäin paljon suosiotaan, kun DJ-kulttuuri on saanut jalansijaa Suomessa. Ulkomaisista artisteista muutama suosituimpia on Armin van Buuren, Tiësto, Gareth Emery ja suomalaisvahvistuksella varustettu Above & Beyond. Myös suomalaiset ovat menestyneet trancessa, esimerkkinä maailmalla laajalti menestynyt Darude, K-System ja DJ Orkidea.

Trancen suosiosta kertoo myös, että trancemusiikkia soittavia artisteja on alkanut näkyä myös Suomen suurimpien festivaalien päälavoilla: esimerkkinä elokuisin järjestettävä Weekend Festivalin päälavalla esiintyi trancen kärkinimet Armin van Buuren ja Tiësto. Myös Darude ja K-System kiipesivät Weekend Festivalin päälavalle Suomessa.