turmion kätilöt

turmion kätilöt yhtye

Moni suomalainen on varmasti törmännyt Turmion Kätilöt -nimiseen yhtyeeseen jossain vaiheessa. Turmion Kätilöt on kuopiolaisen Ancient Drive -yhtyeen raunioista koottu pääasiassa suomeksi laulava industrial metal -yhtye. Kätilöt yhdistelevät musiikissaan metalli- ja konemusiikkia. Yhtyeen on perustanut taiteilijanimet MC Raaka Pee ja DJ Vastapallo. Nykyisin yhtyeeseen kuuluu MC Raaka Peen lisäksi Spellgoth, Master Bates, Bobby Undertaker, RunQ ja DQ. Yhtyeen lavasashow ja sanoitukset ovat saaneet vaikutuksia Shock Rockista. Sadomasokismi ja rivous sisältyvät usein sanoituksiin, mutta teemana on myös usein kantaaottavat näkemykset ihmiskunnasta.

Yhtye julkaisi ensimmäisen albuminsa ”Hoitovirheen” vuonna 2004, Niuva 20 -EP:n vuonna 2005 ja toisen studioalbuminsa Pirun nyrkin vuonna 2006. Vuonna 2011 julkaistiin albumi Perstechnique. Yhtye nousi lööppijulkisuuteen marraskuussa 2005 lavashow’nsa vuoksi. Showssa esiintyi yhtyeen ulkopuolelta nainen ja mies, jotka harrastivat suuseksiä alaikäisten katsojien edessä Räntämetalli -taapahtumassa Kouvolassa. Iltapäivälehdet uutisoivat paikallislehtien esiinnostaman show’n yhtye sai hetkellisesti runsaasti huomiota myös metallipiirien ulkopuolella. Loppuvuonna 2007 Turmion Kätilöt ajautui riitoihin levy-yhtiö Spinefarm Recordsin kanssa koskien kolmatta studioalbumia. Yhtye halusi purkaa sopimuksen, mutta levy-yhtiö ei näyttänyt ajatukselle vihreää valoa. Yhtye haastoi Spinefarmin oikeuteen. Erimielisyyksistä huolimatta vuonna 2008 julkaistiin U.S.C.H! -levy.

Lavashow’ssaan Turmion Kätilöillä on tapana pukeutua erilaisiin niitti- ja lateksiasuihin tai joskus jopa vain sukupuolielimet peittävään ilmastointiteippiin esiintyessään. Esityksissä on usein myös ruoskimista, savukkeen sammuttamista kielellä ja käsiin niittaamista. Joskus yhtye ottaa myös yleisöstä katsojia ruoskittavaksi esiintymislavalle. Lavashow’ssa on on ollut toisinaan myös kokeellinen sirkusryhmä Circus Mundus Absurdus.

Tumion Kätilöiden kappale ”Pirun nyrkki” on julkaistu osana Vares -elokuvan V2 – jäätynyt enkeli -elokuvan soundtrackia. Monia cover -kappaleita levyttäneen yhtyeen kappaleista moni sisältää tarkoiteksellisia piiloviestejä, joista saa selvää vain kuuntelemalla kappaleen takaperin, muun muassa tästä esimerkkinä kappale ”Piiloviestien neitietsivä”. Turmion Kätilöt on tehnyt kuopiolaisen KalPa -jääkiekkojoukkueen taistelulaulut ”Lentävä KalPan ukko” ja ”Verkko heiluu”.

Yhtye on saanut julkisuutta kyseenalaisen lavashow’nsa lisäksi myös musiikkivideoistaan. Singelnsä ”Ihmisixsixsix”-musiikkivideo herätti kohua, sillä siinä esiintyi alastomia naisia täysin sensuroimattomina. Tämän vuoksi video poistettiin muun muassa videopalvelu YouTubesta, joten yhtye teki toisen version musiikkivideosta, jossa näytettiin alastomia miehiä – sensuroituna.