Musiikki, tuo ihmisen kulttuurille ominaisen ääneen perustuva taiteen ja viestinnän muoto eli säveltaide, jakaa mielipiteitä enemmän kuin moni muu maku asioihin liittyvä. Alkuperää tälle säveltaiteen muodolle ei tunneta varmasti, musiikin synnyn oletetaan liittyneen puheen kehittymiseen sekä mahdollisesti luonnon äänien matkiminen. Jokaisen kulttuurin historiassa on musiikkia syntynyt, joten musiikkia voi verrata merkitykseltään jopa puhuttuun kieleen. Musiikkia maailmaan mahtuu ja se jaotellaankin monella eri tapaa yleensä tyylin mukaisesti, mutta myös muun muassa aikakauden, alueen tai käyttötarkoituksen mukaisesti.
Musiikkia on ympärillämme jatkuvasti ja sitä kuulee melkeinpä tahtomattaankin. Valikoima on huikea musiikin saralla ja jokaiselle löytyy varmasti jotain mieleistä kuunneltavaa, onpa tarjolla jopa valkoista tai vaalenapunaista kohinaa, joista voi olla apua nukkumiseen tai keskittymiseen eikä kyse ole juuri muusta kuin nimensä mukaisesti kohinasta. Musiikilla on myös muita, monia ja jopa tutkittuja terveysvaikutuksia. Uusiempien tutkimuksien mukaan musiikki voi auttaa meitä sekä fyysisesti että henkisesti. Musiikki voi esimerkiksi pienentää fyysistä kipua tai parantaa jopa muistia. Alla olemme käyneet näitä mahdollisuuksia läpi, miten jokainen voi omaa terveyttään edistää tai mielialaansa parantaa musiikin avulla.
Musiikin valtava vaikutus mielialaan
Musiikin kuuntelu vähentää muun muassa stressiä. Biokemiallisissa kokeissa on todettu, että musiikin kuuntelu itse asiassa auttaa vapauttamaan hormoneja, jotka vähentävät stressiä. Mikäli koet olosi stressaantuneeksi, kannattaa laittaa lempimusiikkia soimaan ja antaa musiikin tehdä taikojaan oloa helpottaaksesi. Musiikki auttaa myös meditoimaan, syvemmälle meditaatiossa voi päästä kuuntelemalla hidasta, mutta rytmistä kappaletta. Tämä voi lieventää myös joitakin fyysisiä oireita kuten PMS-oireita tai pään särkyä.
Musiikkityylin tai kappaleiden valinnalla on myös väliä. Voimme esimerkiksi yltää parempiin suorituksiin, kun töitä tehdessä kuunnellaan musiikkia, mutta merkitystä on niillä kappaleilla mitä työpäivän aikana kuunnellaan. Musiikki voi siis tehdä älykkääksi tai se voi myös piristää oikeilla biisivalinnoilla. Iloiset, duurivoittoiset kappaleet sekä klassinen musiikki piristää, mikäli on allapäin ja teknon sekä hevimetallin on todettu vaikuttavan päinvastaisella tavalla, mutta tässäkin on tietenkin otettava ovat mieltymykset huomioon. Toisaalta kannattaa kovimman hevarinkin ja metallin nimeen vannovan allapäin ollessaan ainakin kokeilla, vaikuttaako klassisen musiikin kuuntelu mielialaan piristävästi vai mitenkä. Kokeilemalla se selviää omakohtaisesti minkälainen musiikki auttaa!
Asenteella eteenpäin
Urheilijoiden pukukoppimusiikki auttaa saamaan oikean draivin ja fiiliksen päälle ennen kilpailua tai ottelua, oikealla musiikilla saa voittaja-fiiliksen päälle. Monet urheilijat kuuntelevat iloista, rentoa musiikkia tuomaan oikeanlaista tunnelmaa ennen suoritusta ja sitä myöten siivittämään parempiin tuloksiin. Musiikin kuuntelu voi tulosten parantamisen ohella helpottaa myös tieraivoon. Autossa musiikin kuuntelu voi rauhoittaa kuskeja sekä vähentää ärtyisyyttä kanssa autoilikoita kohtaan.
Musiikin kuuntelu voi lisäksi olla jopa hieronnan arvoinen rentoutus. Lisäksi itse valittujen kappaleiden kuuntelu hieronnan aikana voi tuplata siitä saatavaa nautintoa ja rentoutusta. Tämä menee ehdottomasti kokeilu listalle! Musiikilla rauhoittamista tehdään myös sairaaloissa esimerkiksi leikkauspotilaiden rauhoittamiseen ennen ja jälkeen leikkauksen. Suomalaisten tekemän tutkimuksen mukaisesti musiikki auttaa myös sydänkohtauksesta toipuvia. Potilaat, jotka kuuntelivat musiikkia, kokivat olonsa paremmiksi ja pirteämmiksi.
Musiikista siis todella on moneksi ja siitä voi olla apua moneen erilaiseen vaivaan, eikä sitä voi ymmärtää ennen kuin kokeilee mitkä mahdollisuudet on pelkästään sillä, että kuuntelee. Bob Marleyn sanoin musiikissa on se hyvä puoli, että kun se osuu, se ei satu. Nyt on siis jokaisen aika kuunnella ja auttaa musiikkia voimaan henkisesti sekä fyysisesti paremmin.